Sunday, 26 May 2013

Ciri-ciri Pendebat yang baik

Assalamualaikum. well, hello everybody! for your information, final exam  is around the corner. it's about 4 weeks to final exam! dah tak lama dahh~

because of final exam is around the corner, every lecturer strart to give testsss, assignmentsss, quizesss, tutorialsss and etc etc etc. [can you imagine, bertapa banyaknye  kerja I kan? haha] 

ermm, this semester i'm taking "debat bahasa melayu" for my co-curriculum.  the final assesment for debate will be in 2 or 3 week more. now, i'm busy on preparing my scripts, finding facts, and practise on debating. [practice make perfect right?] this semester, i will be a "Ketua Pembangkang". so, I want to share some characteristics of good debater. but, its in bahasa melayu. hope this tips will give you new knowledge. :)


Gaya persembahan 
tidak terlalu dikawal utk elak dr menampakkan diri tidak natural, (stage-fright) tetapi pendebat yang baik akan mampu conceal / menyembunyikan riak wajah & gayanya yang menampakkan rasa gementar. 
Aspek bahasa juga amat penting 

elak "terlalu serius" dan "straight-forward" dalam penghujahan. Di pentas, manfaatkan gaya bahasa yang cantik (bukannya terlalu berbunga-bunga xd salahnya jika sesekali menggunakan bahasa kiasan, dan seumpamanya selagi mana ianya membantu penghujahan dengan berkesan. Bahasa yang terlalu berbunga-bunga tetapi tidak membantu penghujahan memang dilarang sama sekali bukan sahaja dalam debat peringkat sekolah bahkan peringkat universiti pun.
 
Berhati-hati dgn ap yg diucapkan 
setiap pendebat/pembahas wajib bertanggungjawab terhadap apa yang dituturkannya. Maknanya, jika anda katakan 8 ciri, maka anda harus buktikan sekurang-kurangnya sebahagian ciri-ciri tersebut. Bukan ckp kosong. sbb tu pemahaman konsep thdp usul yg didebatkan sebaiknya dibawa mudah, senang difahami dan tidak berbelit-belit. lawan x pening, hakim x pening, penonton pun x pening. jauhkan juga hujah berlapis-lapis. pnggunaan analogi mbntu phujahan tp elakkn analogi yg mengelirukan. fakta kes- jgn tipu (ni selalu debater buat zmn sekolah, skrg dh universiti maka kne jd mhssw minda kelas prtama).



1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...